Spasio je 669 djece tijekom holokausta … i nije bio svjestan da su kraj njega

Svi smo gledali nevjerojatan film Schindlerova lista; Spielbergov film koji je potaknuo sve ljude na svijetu da preispitaju svoje živote i vrijednost jednostavnih dobrih djela.

Baš kao i Oscar Schindler, jedan od pilota RAF-a, Sir Nicholas Winton živio je tijekom Drugog svjetskog rata. Štoviše, on je spasio 669 djece, riskirajući svoj život i trošeći velike sume novca pokušavajući pronaći britanske obitelji koje bi ih posvojile.

Postoji indijska izreka koja grubo prevedena glasi: Ako desnom rukom radiš dobro djelo, pobrini se da ti lijeva ruka ne zna ništa o tome.

Ovaj nevjerojatan humanitarac proživio je pedeset godina svog života, a da nije dobio priznanje za svoj zapanjujući pothvat. Njegova supruga je slučajno otkrila dnevnik koji je čuvao, u kojem detaljno opisuje sve, u kojem su navedena imena djece, njihovih obitelji i obitelji koje su ih posvojile.

Ispostavilo se da je namjerno tajio sve o “svojoj djeci”, među kojima se nalazi i glavni rabin iz Jeruzalema, kanadski redatelj, neobičan matematičar, pjesnik i još mnogi drugi.

Pilot je bio na putu za Švicarsku kamo se uputio na odmor, kad mu se ukazala prilika da pomogne židovskoj djeci da pobjegnu od nadolazećih nevolja, piše Truth inside of you.

Osnovao je ured u svom prebivalištu u Češkoj i osigurao novac potreban za transfer djece (50 funti po djetetu), sve židovske izbjeglice mlađe od 17 godina, u Veliku Britaniju, a uz to je pronašao i obitelji koje su bile voljne preuzeti brigu o djeci.

Uputio je apel i SAD-u da se usvoje djeca, ali su odbili, a na kraju, neposredno prije rata 1939., Švedska je bila posljednja zemlja koja je uzela oko 250 djece.

Žali što nije mogao pomoći posljednjim skupinama djece, koja nisu mogli napustiti zemlju zahvaljujući Hitlerovoj invaziji na Poljsku.

Wintonu je 2003. godine, Britanska kraljica Elizabeta dodijelila titulu viteza, te je dobio najviše odlikovanje – Red bijelog lava 2014. godine za iznimne doprinose češkoj državi, godinu dana prije nego što je preminuo u dobi od 106 godina.

No, njegova najveća čast bila je kada su mu zahvaljujući BBC-u iznenađenje pripremila „djeca“ koju je spasio prije 50 godina. Još uvijek se nazivaju “Wintonovom djecom”.

Video koji prikazuje njihov susret jedna je od najdubljih stvari koje ćete vidjeti. Teško ćete suspregnuti suze dok ga gledate.

Izvor: Atma.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published.