Kako preboljeti ljude koji su nas napustili – Ne mrzite sve ruže jer ste se uboli na jedan trn

Svaki čovjek ima sposobnost da preboli i nastavi dalje, poenta je samo iz kojeg ugla posmatrate stvari. Osobu koju danas obožavate do neba sutra već možete doživotno zamrziti. Sve je moguće
Sigurni smo da vam se nekad u životu desilo da su vas preko noći izbacili iz svog života. Kako reagovati i nastaviti dalje kada vam se desi nešto ovako? Nikada nemojte sebi dozvoliti da budete žrtva i da čekate sljedećeg ko će vas izdati.
Nastavite da volite i da budete iskren prijatelj i partner. Ako konstantno budete na oprezu, iz vas će se ispoljavati sumnja i nepovjerenje. Takvo ponašanje još više privlači one koji će vam zabiti nož u leđa. Potrebno je da bolje sagledate problem i rješenje potražite unutar sebe.
Osvrnite se na svoju mentalnu snagu. Postoji nekoliko načina kako na bezbolan način prekinuti odnos s nekim. Jedan od njih je da se diskretno udaljite. Nikada nemojte nikog namjerno izbjegavati, uredno odgovorite na poruke i pozive, ali ne insistirajte na svakodnevnoj komunikaciji i viđanju.
Uvijek možete pronaći neki izgovor zašto ne možete otići kad vas neko pozove. Od toga da vodite psa kod veterinara ili imate goste. Ova opcija je dobra za one ljude koji su neodlučni, koji ne vole obračune, već žele da u tuđim očima i dalje izgledaju kao ljubazni i divni prijatelji.
S druge strane postoje i oni koji sve direktno kažu. Jednostavno presijeku i obavijeste vas o svojoj odluci. Čak vas i ne pitaju za mišljenje, ne daju vam priliku da bilo šta kažete. Ako i uspijete nešto reći, to svrstavaju u oproštajni govor. Ono što je najvažnije jeste da ste vi sami sebi gavni oslonac u životu.
Jedan od osnovnih psiholoških principa jeste da u život dolazimo i odlazimo sami. Svako od nas je integralna ličnost. Nema potrebe da budemo konstantno vezani za nekog. Bitno je psihički odlučiti šta nam je bitno. Stvoriti svoj stav prema određenim ljudima.
Neki će dobiti fobiju od napuštanja i jedva će se izboriti s tim, dok će drugima to samo biti neprijatan osjećaj u tom trenutku. Ako ste nekad pali, to ne znači da ste prestali da hodate. Nikada nemojte sebi postavljati pitanje „Šta da sam uradio ovo“ ili „ Da li sam možda pogriješio što sam to rekao“.
Čak i najjače veze se mogu raspasti. A razlozi za to su brojni: zbog drugačijih očekivanja, promjene ponašanja, promijenjenih interesovanja i mnogo čega još. Ako vam nešto smeta, slobodno recite. Iznesite svoj stav. Zahtjevajte objašnjenje za nešto što mislite da treba da vam se objasni.
Ne dozvolite da vas strah prevlada i da zbog njega živite drugačije nego što ste navikli. Predlažemo vam da pročitate zbirku psihoterapeutskih priča Irvina Jaloma „Tretman za ljubav“. Tamo ćete možda pronaći priču sličnu svojoj, koja vam može biti od velike pomoći.

Leave a Reply

Your email address will not be published.