Gledaj majku biraj kćerku – Stručnjaci savjetuju muškarce kako da izaberu dobru ženu

Neke žene i pored brojnih loših iskustava i primjera u životu ostaju vjerne svojim muževima dok druge radije biraju da često mijenjaju muškarce i budu nevjerne svojim partnerima.

Naučnici su doši do zaključka da se ponašanje u vezi može genetski prenijeti i to se, prema mišljenju stručnjaka, odnosi uglavnom na žene. Stručnjaci su pronašli vezi između mutacije gena hormona vazopresina i nevjere. Vazopresin je hormon koji je odgovoran za povjerenje i empatiju.
Prisustvo ovog hormona olakšava uspostavljanje emocionalnih veza i pronalaženje zajedničkog jezika sa drugim ljudima. Kada dođe do mutacije u receptorima vazoprestina, povećava se sklonost ka nepovjerenju prema suprotnom polu te se snižava nivo empatije.

 

Žene koje nemaju ovu mutaciju lakše grade jači odnos sa svojim supružnikom, imaju više povjerenja u njega i šanse za nevjeru su minimalne. Naučnici sa Univerziteta Queensland u Australiji su proveli istraživanje u kome je učestvovalo više od 7000 ljudi koji su bili u vezi.
Utvrđeno je da je 9,8% muškaraca i 6,4% žena priznalo da su bili nevjerni. Te osobe su podvrgnute daljem ispitivanju gdje su stručnjaci otkrili obrazac koji je povezan sa mutacijom u genima. Takav obrazac potvrđen je samo kod žena.

 

Iako ovi rezultati zahtjevaju detaljnije istraživanje, činjenica ostaje. Zbog toga bi muškarci prilikom odabira žene trebali uzeti u obzir ne samo njene loše navike, fizički izgled, karakter i slično već i njenu porodicu, odnosno ponašanje njene majke.

Posebna pažnja se treba posvetiti načinu na koji se njena majka ponašala prema njenom ocu. Stara narodna izreka kaže “Gledaj majku, biraj kćerku”. Mnogi se u ovom slučaju vode samo fizičkim izgledom i sličnosti majke i kćerke, a zaboravljaju na navike i odnos u porodici. Zaboravaljaju da vanjsk asličnost ne karakteriše ljudsku psihu.

Izvor: www.pult24.info

Leave a Reply

Your email address will not be published.