Deca koja odrastaju uz dede i babe srećnija su, pametnija i obrazovanija

Ljubav, briga i podrška baka i djedova blagotvorno djeluju na unuke. Brojna naučna istraživanja svjedoče o tome.

  1. Opada se rizik od depresije.

Emocionalna bliskost baka i djedova s ​​unucima smanjuje rizik od depresije kod djece. Studija, objavljena u časopisu Gerontolog, obuhvatila je 356 unučadi i 374 bake i djeda. A kad su naučnici s koledža u Bostonu analizirali podatke koje su prikupljali 19 godina, pokazalo se da se rizik od depresije smanjuje i u starijoj i mlađoj generaciji.

  1. Povećava se osjećaj stabilnosti i sigurnosti.

Bake i djedovi svojoj unuci usvajaju osjećaj stabilnosti i emocionalne sigurnosti. I u traumatičnim situacijama ili tijekom porodičnih svađa, djedovi i bake često su podrška unucima.

Deca koja odrastaju uz babe i dede srećnija su, pametnija i obrazovanijaDeca koja odrastaju uz babe i dede srećnija su,…
Istraživanje Sveučilišta Oxford pokazalo je da bliska povezanost unuka i starijih generacija pomaže djeci da se nose sa traumatičnim životnim događajima, poput školskog maltretiranja ili razvoda roditelja.
Studija, koju je vodila profesorica Anne Buchanan, obuhvatila je više od 1.500 djece i pokazala da oni koji su bili u bliskim odnosima sa svojim bakama i djedovima imaju manje emocionalnih i ponašajnih problema. Uz to su takva djeca imala razvijeniji osjećaj samosvijesti zbog čega su im lakše prevladavala poteškoće.

  1. Olakšava zadatak roditeljima.

Roditelji ponekad nemaju dovoljno vremena za igru ​​i razgovor sa svojom djecom. Bake i djedovi često zamjenjuju djecu roditeljima, posebno kada im treba igra i zabava. Pored toga, oni imaju manje vjerojatnosti da zlostavljaju djecu, tako da su unuci spremni otkriti im njihove tajne.

Sve to pojačava sveukupnu emocionalnu atmosferu porodice, jer su roditelji mirniji, znajući da su im djeca dobro i daleko.

Leave a Reply

Your email address will not be published.