“Da me voliš uradila bi to što želim” – Jasni znakovi da partner pokušava manipulisati sa vama

Nije uvijek lako prepoznati kada se sa nama manipuliše jer manipulacije ponekad mogu biti jako suptilne i neprimjetne.

Manipulator vještim taktikama pokušava ubjediti partnera da se ponaša onako kako on želi, pa često partneru stvara osjećaj krivice i čini da se osoba osjeća loše zbog svojih osjećanja ili postupaka. Često se takođe koristi raznim prijetnjama i dramatičnim izjavama kako bi dobio ono što želi, a to u velikoj mjeri može naštiti osobi kojom se manipuliše.
Međutim, postoji nekoliko znakova koji bi vas mogli upozoriti da partner pokušava manipulisati sa vama i zato je važno da ih na vrijeme prepoznate. 1. Daje dramatične izjave; Manipuletori često mogu koristiti fraze tipa ” Ti si jedina koju sam ikad volio” ili “Mislio sam da me razumiješ” kada žele manipulisati.
Takođe, može reći “Da me i malo voliš ti bi uradila ono što želim” kako bi u osobi probudio osjećaj krivice i kako bi dobio ono što želi. 2. Radiš samo ono što on želi; Manipulisati znači kontrolisati. Manipulatori će često učiniti svekako bi naveli svog partnera da radi ono što oni žele. Ako sumnjate da vaš partner pokušava da vas kontroliše razmislite o tome gdje živite, sa kim se družite, na koja mjesta izlazite.
Ako primjetite da idete samo na mjesta koja se sviđaju vašem partneru i družite se samo sa ljudima koje vaš partner odobrava, on vjerovatno manipuliše sa vama. 3. Pokazuje previše brige i naklonosti; To što vaš partner brine i vama i želi vas zaštititi ne mora uvijek značiti da vas voli.
Manipulatori se često koriste ovom taktikom kako bi vas imali samo za sebe pod izgovorom da vas žele zaštititi. 4. Izigrava žrtvu; Ako vaš partner počne da izigrava žrtvu i pravi se da ste ga povrijedili iako u stvari nise uradili ništa loše, to može značiti da želi manipulisati sa vama.
Ovim vam želi nabiti osjećaj krivice i izbjeći svoje odgovornosti. 5. Sve si pogrešno shvatila; Manipulatori su u stanju iskriviti stvarnost i ubijediti vas da ste pogrešno shvatili sve što vam je rekao. Takođe su u stanju lagati i govoriti neke stvari koje u stvari niste rekli kako bi vas optužili za nešto. 6.
Sa njim ne možete ozbiljno razgovarati; Kada stvari idu onako kako manipulator želi, on je zadovoljan, ali kada vam se ne sviđa kako se stvari između vas odvijaju i želite razgovarati o tome on će se truditi izbjeći ovu temu ii će se čak praviti da mu je loše kako ne bi morao razgovarati o stvarima o kojima ne želi.
7. Često vam govori kako se samo šali; Ako vas je vaš partner uvrijedio ili vam rekao nešto što vam se nije svidjelo, a zatim se pravdao da se samo šalio treba da budete oprezni. Jako je važno da vjerujete sebi i svojoj intuiciji i ne dozvolite nikome da manipuliše sa vama. Što prije prepoznate manipulativno ponašanje lakše ćete se izboriti sa njim.

Leave a Reply

Your email address will not be published.