Ajurvedska medicina decenijama nas uči metodama otkrivanja procesa bolesti pre nego što se pojave jasni simptomi. Ova nauka tvrdi da je otkrivanjem ranih simptoma neravnoteže i bola moguće utvrditi prirodu narednih reakcija tela.

Na zapadu, reč “dijagnoza” obično znači identifikaciju bolesti nakon njene manifestacije. U Ajurvedi se, međutim, dijagnoza odnosi na neprekidno postepeno posmatranje interakcije između reda (zdravlja) i poremećaja (bolesti) u telu.

Proces bolesti je interakcija između tkiva u telu i njegovih svojstava. Simptomi bolesti su uvek povezani sa neravnotežom u tridoši. Jednom kada razumete prirodu ove neravnoteže, lekom možete vratiti ravnotežu u normalu.

Ajurvedska dijagnoza

Svakodnevno posmatranje pulsa, jezika, lica, očiju, noktiju i usana pružiće suptilne pokazatelje pomoću kojih može da se otkrije koji se patološki procesi odvijaju u telu, koji su organi oštećeni i gde se nakupljaju toksini.

Dakle, redovnom proverom indikatora, patološki simptomi mogu se unapred identifikovati i preduzeti preventivne mere.

Ajurveda kaže da je pacijent živa knjiga, a da bi se razumelo njegovo fizičko stanje, ovu bi knjigu trebalo čitati svakodnevno.

Dijagnostika lica

Lice je ogledalo uma. Na licu postoje linije i bore. Ako postoji poremećaj ili bolest, vaše lice će to pokazati.

Posmatrajte lice pažljivo u ogledalu i gledajte šta vam poručuje:

– Vodoravne bore na čelu ukazuju na vaše duboko skrivene brige.

– Vertikalna linija između obrva na desnoj strani ukazuje na suzbijanje emocija, što utiče na jetru.

– Vertikalna linija između obrva na levoj strani pokazuje probleme sa slezinom.

– Kada su donji kapci natečeni, to ukazuje na problem sa bubrezima.

– Promena boje (najčešće crvenilo) na nosu ili obrazima takođe je povezano sa bubrezima i znači da telo ne apsorbuje gvožđe ili folnu kiselinu, a probava ne funkcioniše pravilno.

Dijagnostika pomoću usana

Kao i drugi delovi tela (jezik, nokti, lice, oči), usne takođe odražavaju zdravo ili bolno stanje različitih organa. Pazite na veličinu, oblik, površinu, boju i konturu usana:

– Ako su usne suve i hrapave, to ukazuje na dehidraciju. Nervoza i strah mogu takođe izazvati suve, drhtave usne. Kod anemije usne su blede. Kao rezultat hroničnog pušenja, usne postaju smeđe.

– Ako na usnama ima svetlosmeđih mrlja, to ukazuje na loše varenje ili prisustvo parazita u debelom crevu.

– Kod žutice usne požute, a kod problema sa srcem usled nedostatka kiseonika usne postaju plave.

Šta nam nokti otkrivaju

Prema Ajurvedi, nokti su nusprodukt kostiju. Pogledajte veličinu, oblik, površinu i oblik noktiju.

Takođe pogledajte da li su fleksibilni, meki, nežni ili lomljivi:

– Ako su nokti suvi, kukasti, grubi, lako se lome, to znači da bolest preovlađuje u telu.

– Duge linije na noktima ukazuju na slabu apsorpciju hrane u probavnom sistemu. Poprečne brazde na noktima ukazuju na lošu ishranu ili uznapredovale bolesti.

– Ponekad su nokti ispupčeni, konveksni, poput bubnjeva. Ovo stanje noktiju ukazuje na slabost srca i pluća.

– Kada je nokat zakrivljen tako da može da drži kap vode, to ukazuje na nedostatak gvožđa. Bele fleke na noktu ukazuju na nedostatak cinka ili kalcijuma.

– Bledi nokti ukazuju na anemiju.

– Prekomerno crvenilo noktiju ukazuje na višak crvenih krvnih zrnaca.

– Žuti nokti ukazuju na slabost jetre ili žuticu.

– Plavi nokti ukazuju na slabo srce.

Svaki prst ima vezu sa određenim organom:

– palac je povezan sa mozgom i lobanjom
– kažiprst – sa plućima
– srednji prst je povezan sa tankim crevom
– domali – sa bubrezima
– mali prst – sa srcem

Bele mrlje na domalom prstu ukazuju na naslage kalcijuma u ​​bubrezima. Ako na kažiprstu postoje bele mrlje, to ukazuje na nakupljanje kalcijuma u ​​plućima.

Dijagnostika posmatranjem očiju

– Prekomerno treptanje očiju ukazuje na duboko skrivenu nervozu, anksioznost i strah. Opušteni gornji kapak ukazuje na osećaj nesigurnosti, straha, gubitka samopouzdanja.

– Ispupčene oči ukazuju na nepravilno funkcionisanje štitne žlezde. Ako su oči blede, to ukazuje na anemiju. Ako je beonjača žuta, pojavljuje se slabost jetre.

– Pazite na boju, veličinu i oblik zenice. Ako oko zenice imate beli krug, to ukazuje na višak unosa soli ili šećera. U srednjim godinama to može biti znak stresa. Ako je beli prsten vrlo istaknut i vrlo beo (posebno u srednjim godinama), to ukazuje na degeneraciju zglobova. Ako sami nestanu, verovatno su u pitanju bili bolovi u zglobovima i artritis. Smeđkasto-tamne tačkice na zenici ukazuju na to da creva ne mogu da apsorbuju gvožđe.

Izvor: stil.kurir.rs

Ako već niste, lajkujte i pratite našu FB stranic