Neki ljudi nisu stali na vagu otkad su se rodili. I to je dobro. Za moje namene ti ne moraš znati koliko težiš, ali ako želiš da vidiš koliko napreduješ u programu, samo naprijed i izvoli. Sve što ti treba je metar. Mjeri obim (cirkumferenciju) svog struka na nivou pupka i zabilježi vrijednost. Za optimalno zdravlje idealna mjera ženskog struka je 82,5 cm; jednom kad dohvatiš 94 cm opasnost za tvoje zdravlje se povećava. Za muškarce ideal je 89 cm, a opasnost po zdravlje nastupa kada dostignete 102 cm.

Studije su pokazale da obim struka a ne celokupna težina je najvažniji indikator mortaliteta uzrokovanog gojaznošću. Kada dođe vrijeme za vaganje, moraš da prestaneš da misliš o nekoj specifičnoj cifri (“hoću da spustim na 70 kg”).

Svi od nas imaju neku idealnu funkcionalna težinu – ne težinu za trčanje maratona ili profesionalnih fudbalera. Ova idealna funkcionalna težina je raspon u kojem ti živiš zdravo i živo i u kojem značajno redukuješ rizike od bolesti povezanih sa gojaznošću. Ovim želim da skrenem tvoju pažnju sa brojeva koji pokazuju težinu na one koji pokazuju obim tvog struka. Da. tako je.