Stručnjakinja za čišćenje Sara Džab kaže da pogrešan način slaganja i odlaganja posteljine može uzrokovati njen neprijatan miris, odnosno da – ako je pogrešno presavijete ili odložite na pogrešno mjesto – posteljina može početi da ‘miriše’ na vlagu i plesan.

Džab, koja radi kao menadžerka u jednoj kompaniji specijalizovanoj za dušeke i krevete; ističe da je za svjež miris posteljine treba da znamo da pravilno rukujemo njome, što ponekad znači i uvođenje manjih promena u pranje i skladištenje.

Mjesto odlaganja je veoma važno
– Razlog je taj što odlaganje posteljine ona mjesto bez vazduha može uzrokovati stvaranje vlage, plesni i neprijatnih mirisa – rekla je i savjetovala da prije nego odložite posteljinu, uvijek provjerite jesu li potpuno suhe jer čak i najmanja količina vlage može uzrokovati problem.

Takođe, ona naglašava i da je kupatilski ormarić najgore mesto za čuvanje posteljine, a razlog je, pogađate, opet vlaga.

– Ti ormarići mogu postati izuzetno vlažni, uzrokujući rast plesni ako se u njima tkanina ostavi duže vreme. Umesto toga, najbolje je mesto koje se provetrava ili ormar za posteljinu koji je na suvom i mračnom području – predlaže.

Takođe, dodaje, posteljinu možete odložiti i ispod kreveta ili u neku fioku u spavaćoj sobi, prenosi Večernji list.

– Ne treba je čuvati ni u popularnim plastičnim kesama za odlaganje jer plastika može ispuštati gasove koji prodiru u tkaninu i zbog kojih može požutjeti. Bolja su alternativa, tvrdi Jubb, platnene vrećice.

– Ali ne u one koje se mogu hermetički zatvoriti – ističe Hub koja inače savjetuje i da se posteljine na krevetu mijenjaju najmanje jednom nedeljno.

„Imajte na umu da ih tako održavate svježima“, poručila je za The Sun.