Izuzetak je vitamin D koji možemo uzimati pred kraj zime, za koji je pokazano da utiče pozitivno na dugovječnost, svi ostali vitamini – oprezno

svršenom svijetu svi jedemo zdravo, pazimo na unos vitamina i minerala pa u teoriji ne bismo trebali uzimati suplemente za jak imunitet. Istina je ipak da nam je ipak potreban dodatan unos dodatnih vitamina i minerala kako bismo zaštitili organizam.

Doktori uvijek pacijentima navode kako ne mogu suplementima ispraviti već nastalu štetu, niti zamijeniti zdravu ishranu, ali se mogu popuniti „rupe“ kako bi organizam malo ojačali.

Međutim, da sa suplementima treba biti veoma oprezan u Jutarnjem programu na TV Prva istakla je stručnjakinja za ishranu, prof. dr Svetlana Stanišić, otkrivajući podatak iz istraživanja, da jedan vitamin skraćuje život ako se predugo uzima.

“Ima istraživanja i to su jako poznata, na primjer, prije deset godina je još objavljeno u ’Journal of American Medical Society’ da redovno uzimanje vitamina B9 i B12, možete to prevesti na kompleks B vitamina, da skraćuje život i posebno povećava rizik od smrtnosti od raka. Oni su pratili ljude šest godina, svakodnevno su uzimali suplemente vitamina B i pokazalo se da je 30 odsto bila veća smrtnost, to je ogroman procenat.

Zbog čega dolazi do toga? Vitamin B obezbjeđuje energiju za naše ćelije, pa kao što pomaže razvoj i dobijanje energije u našem organizmu, takođe podstiče tkiva koja brzo rastu, a to može biti maligno tkivno. Pošto se svaki dan u našem tijelu stvara izvjestan broj malignih ćelija, naše tijelo ne stigne da ih se riješi prije nego što im vitamin B da podstrek da se raspire. Ja bih rekla da moramo da budemo oprezni sa tim”.

Dr Stanišić je upozorila i na još jedan vitamin.

“Isto je sa suplementima vitamina E, takođe se pokazalo da skraćuje život, iako veliki broj američkih kardiologa uzima ovaj vitamin zato što znaju da je dobar za srce i krvne sudove, ali isto skraćuje život jer ovi antioksidansi kad se uzmu u velikoj količini isto mogu da djeluju prooksidantno”.

Ona je istakla da to ne znači da u ovi vitamini štetni, već da ih ne treba uzimati predugo.

“Treba biti umjeren i samo povremeno, do mjesec ili dva najviše uzimati vitamine. Izuzetak je vitamin D koji možemo uzimati pred kraj zime, za koji je pokazano da utiče pozitivno na dugovječnost, svi ostali vitamini – oprezno”.