Uz pravilnu njegu i zdravu ishranu, i ova dva napitka mogu doprinijeti boljem zdravlju i izgledu vaše kože. Sastojci su jednostavni, a ova pića mogu se konzumirati svakodnevno i nutricionisti preporučuju da ih dodate svojoj ishrani za njegu kože.

1. Smuti za zdravu kožu

Za ovaj smuti potrebni su vam mlijeko, puter od kikirikija, prstohvat cimeta i ovas. Izblendajte sve sastojke, a zatim dodajte natopljene čia sjemenke na vrh i uživajte.

Zašto je ovaj smuti dobar za kožu:

– Mlijeko – kalcijum i vitamin D koje mlijeko sadrži stimuliše proizvodnju kolagena
– Ovas – pomaže u izgradnji kolagena i smanjuje upalne procese
– Puter od kikirikija – vitamin E koji on sadrži štiti kožu od oštećenja slobodnih radikala
– Cimet u prahu – pospješuje dotok krvi u kožu, čime se poboljšava proizvodnja kolagena.

2. Mlaćenica sa čia sjemenkama

Mlaćenica je mlijeko koje ostaje nakon mlaćenja, odnosno izrade putera i ukusom je najsličnija jogurtu. Kada iz mlijeka izdvojimo određene sastojke, u njemu ne ostaje ništa, odnosno mlaćenica. Ako želite sami da je napravite, poslužite se ovom metodom – lagano ugrijte mlijeko, tek da bude mlako, pa ga zajedno sa nakupljenim kajmakom mutite mikserom sve dok se ne izdvoji maslac. Tečnost koja ostane je mlaćenica.

Kako biste napravili napitak za ljepšu kožu, u mlaćenicu dodajte čia sjemenke, koje su prethodno bile natopljene u šolji vode tokom noći.

Zašto je ovo piće dobro za kožu:

– Čia sjemenke – sadrže omega-3 masne kiseline za koje je poznato da smanjuju upalu i poboljšavaju elastičnost kože
– Mlaćenica – bogata je antioksidansima koji pomažu u borbi protiv oštećenja kože uslijed slobodnih radikala. Ima efekat detoksikacije i može pomoći u uklanjanju mrlja na koži.

Tekst: Lepa&Srećna