U posljednje vrijeme kokosovo ulje se počelo koristiti u većoj mjeri.
Neki ga koriste za kosu, neki za kožu, neki za usne.
Kokosovo ulje možete koristiti za prženje, a možete ga dodati i u jutarnju kafu.
Sve veći broj istraživanja pokazuje da biste trebali dodati kokosovo ulje u svoju prehranu zbog niza zdravstvenih blagodati.

EVO NEKOLIKO RAZLOGA DA I VI POČNETE SA UPOTREBOM OVE NAMIRNICE:

UNIŠTAVA BAKTERIJE

Otprilike polovica masnih kiselina u kokosovom ulju je laurinska kiselina. Laurinska kiselina je posebno dobra u ubijanju bakterija, virusa i gljivica, pa vam kokosovo ulje može pomoći u borbi protiv infekcija kada se primjenjuje eksterno.

KORISNO ZA ZDRAVLJE SRCA

Kokosovo ulje bogato je prirodnim zasićenim mastima. Treba naglasiti da zasićene masti koje se nalaze u kokosovom orahu djeluju drugačije nego one u hrani životinjskog podrijetla poput maslaca, vrhnja, sira i mesa.

Prema jednom istraživanju, kokosovo ulje povećava zdrav kolesterol (poznat kao HDL) u vašem tijelu, što je u konačnici dobro za srčano zdravlje. Osim toga, to je također povezano i sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.

ODLIČNO JE ZA KOŽU, ALI I KOSU

Studije koje su obuhvatile ispitanike koji imaju suhu kožu pokazale su da kokosovo ulje može pomoći u tome. Osim što povećava vlažnost kože, kokosovo ulje može spriječiti i oštećenja kose. Ako imate perut ili suhu kosu, kokosovo ulje prepuno je masnih kiselina koje mogu poboljšati ova stanja.

ODLIČNO JE ZA ORALNO ZDRAVLJE

Prije izuma paste za zube, ljudi su koristili ulje za čišćenje usta i u borbi protiv bolesti u usnoj šupljini. Ulje kokosa smanjuje bakterije koje uzrokuju plak. Stručnjaci preporučuju korištenje kokosovog ulja tri puta tjedno po 20 minuta dnevno kako biste očuvali oralno zdravlje.

REGULIŠE HORMONE

Prekid hormona može uzrokovati brojne probleme kod muškaraca i žena. Kokosovo ulje može pomoći u održavanju hormonalne ravnoteže. Studija iz 2012. godine sugerira da je kokosovo ulje izvrsna masnoća koju treba konzumirati tijekom menopauze, a također može imati pozitivan učinak na razinu estrogena.

POMOĆI ĆE KOD UPALA I ARTRITISA

Studija objavljena u časopisu International Immunopharmacology pokazala je da visoka razina antioksidansa prisutnih u djevičanskom kokosovom ulju smanjuje upale i pomaže u liječenju artritisa.

Drugo istraživanje pokazalo je da kokosovo ulje suzbija upalne stanice. Pokazalo se da kokosovo ulje djeluje i analgetski i protuupalno.

DOBRO DOĐE I KOD OSTEOPOROZE

Jedna studija pokazala je da dodavanje kokosovog ulja u prehranu povećava volumen i strukturu kostiju ispitanika i smanjuje gubitak kostiju zbog osteoporoze. No, osteoporoza se ne svodi samo na količinu kalcija.

Ovo stanje mogu uzrokovati i oksidativni stres i slobodni radikali, piše Eat this. Budući da kokosovo ulje ima tako visoku razinu antioksidansa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, ono može pomoći i u liječenju osteoporoze.

Izvor: n1info.hr