Naučnici su otkrili nov način da predvide rizik od smrti kod pacijenata sa srčanim problemima. I pored svih standardnih dijagnostičkih testova koji otkrivaju stanje srca, postoje i drugi signali koji mogu da ukažu da ste u opasnosti od infarkta.
Nedavna studija otkrila je da veličina zenice može da predvidi rizik od teškog srčanog stanja (koje zahteva hospitalizaciju), pa i fatalnog ishoda kod osoba koje pate od srčane insuficijencije.

Prema studiji, pacijenti koji imaju srčanu insuficijenciju, a odlikuju ih manje zenice, imali su nižu stopu preživljavanja i veći rizik od komplikacija usled srčanih problema. Ovo otkriće sugeriše da postoji veza između veličine zenica i pogoršanja bolesti srca.

Analiza veličine zenica može da ukaže koliko dobro funkcioniše autonomni nervni sistem osobe, a koji je “zadužen” za neke nesvesne funkcije, kao što je kontrola otkucaja srca.

Međutim, kod pacijenata sa srčanom insuficijencijom, otkucaji srca mogu da budu nepravilni. Pošto “ponašanje” zenica (odnosno, kako se sužavaju ili šire u svetlim i tamnim uslovima) takođe kontroliše autonomni nervni sistem, merenje njihove veličine može na sličan način da pomogne da se utvrdi koliko dobro taj sistem funkcioniše.

Za ovu studiju, pacijenti su dobili naočare i dato im je pet minuta da im se oči prilagode mraku. Nakon tog vremena, istraživači su izmerili površinu zenica, podelivši ih na dve grupe – one sa malim i one sa velikim. U mraku, zenice bi trebalo da se prirodno šire, tako da kod onih iz grupe “malih” autonomni nervni sistem nije funkcionisao.

Nakon što su uzeli u obzir druge moguće srčane komplikacije, istraživači su zaključili da pacijenti iz grupe “velikih zenica” imaju 28 odsto manje šanse da umru od srčane insuficijencije, a 18 odsto manje šanse da budu ponovo primljeni u bolnicu, u poređenju sa onima iz grupe “malih”. Ovo otkriće bi moglo da pomogne lekarima da odrede kojim pacijentima sa srčanom insuficijencijom je potrebna hitnija nega.

(SD)