Punjene paprike su mnogima omiljeno jelo tokom ljeta. U sezoni paprika čini se da nema ništa lakše nego pripremiti nadjev od mesa, napuniti svježe paprike, preliti ih sokom od paradajza i staviti u rernu da se krčkaju.

Ali, i prilikom pripreme ovog naizgled jednostavnog jela trebalo bi znati nekoliko trikova.

Domaćice se često žale da se nadjev raspada, da je previše suv, da paprike pucaju ili da se pirinač raskuvao i pretvorio u gnjecavu masu.

Da biste izbjegli ove greške, primijenite sljedeće trikove.

 1. Kombinujte meso za fil
  Većina domaćica misli da će im nadjev za paprike biti ukusniji ako koriste isključivo juneće meso i tu prave veliku grešku.
  Možete kombinovati razne vrste mesa, neka 70% bude junetina.
 2. Obavezno dodajte jaje u nadjev
  Iako će se mnogi kulinari pobuniti i reći da u fil za punjene paprike, kao i u fil za sarmu nikada ne bi trebalo ubacivati svježe jaje, istina je da će ono odlično povezati smjesu od mesa, crnog i bijelog luka, pirinča i začina.

Tako se nadjev neće raspadati kad paprike budu dobro ukrčkane.

 1. Ne punite paprike do vrha
  Mnoge domaćice stavljaju previše nadjeva u očišćene paprike, spremne za punjenje. Zbog toga paprike pucaju tokom kuvanja, jer pirinač bubri i stvara pritisak, posebno ako su paprike lošijeg kvaliteta, odnosno tanje.
AKTUELNO  NE BACAJTE PARE NA SKUPE LIJEKOVE: Ovo čisti crijeva u potpunosti – ZA 1 SAT IZBACITE SVE IZ CRIJEVA

Kad kašičicom stavljate nadjev u unutrašnjost paprika, nemojte ga sabijati i obavezno ostavite da vrh paprike bude slobodan. Tako će čak i paprike lošijeg kvaliteta biti pošteđene pucanja i raspadanja prilikom krčkanja.

 1. Greška sa pirinčem
  Prilikom pripreme fila za punjenje paprika neke domaćice odlučuju da ga skuvaju i tu prave veliku grešku. Pirinač bi trebalo staviti u sirovom stanju u fil, jer će se skuvati dok se paprike budu krčkale u rerni.

Ukoliko u fil za punjenje paprika stavite već kuvan pirinač, on će se raspasti i neće pokupiti arome iz mesa i povrća; pretvoriće se u gnjecavu masu, a to sigurno nije ono što želite da vidite kad izvadite papriku na tanjir i presiječete je da biste uživali u njenom izgledu i ukusu.

Sada kad znate za ove savjete oduševite i vi svoje ukućane punjenim paprikama.

(Telegraf.rs)

Ako već niste, lajkujte i pratite našu FB stranic