Neurolog dr Tatjana Golubović savjetovala je šta da radimo kod čestih glavobolja i migrena!

Uzroci glavobolje mogu da budu razni, pa tako, dok nekoga glava boli zbog mamurluka, drugog će boleti zbog umora ili naprezanja. Ali kada to postaje opasno za naše zdravlje i kada je vrijeme da se obratimo ljekaru, gostujući na K1 televiziji, objasnila je doktorka Tatjana Golubović.

“Ljudi koji inače pate od glavobolja, one se razlikuju od onih uobičajenih – svaki čovek ima svoj šablon bola. Ako dođe do promjene, glavobolja počne da bude jača, bol promijeni stranu ili počne da povraća ili bilo šta što je neobičajeno u šablonu bolova, treba da se obratite ljekaru”, savjetovala je doktorka, a zatim se osvrnula i na drugu vrstu glavobolja.

“Pacijenti koji inače ne pate od glavobolja kod njih se javlja pojava prve, jake i iznenadne glavobolje koju mi zovemo ‘glavobolja udara groma’ – jak i neizdrživ bol. I upravo je to onaj momenat kada bi trebalo da se jave neurologu”, objasnila je dr Golubović i dodala da je najveći uzrok toga moždano krvarenje i nju uglavnom prate neurološki deficiti.

Šta je sa čestim glavoboljama?
Kako je i sama doktorka Golubović objasnila u pitanju su primarne glavobolje, migrena i klaster glavobolja i one spadaju u hronične bolesti koje se ne leče u potpunosti, odn. za njih nema leka, ali postoje određeni lijekovi – profilaktici koji smanjuju učestalost i intezitet napada.

Lijekovi
Što se tiče uzimanje lijekova protiv bolova na svoju ruku, doktorka je napomenila da i kod toga treba da budemo pažljivi, odn. da vodimo računa koliko često uzimamo takve lijekove. Upravo oni mogu da izazovu glavobolje nastalu uslijed zloupotrebe medikamenata.

Hrana i pića
Migrena ima razne okidače, kao što su nezdrava hrana, namirnice i loše navike, posebno crna čokolada, crno vino, nespavanje, al*ohol… Zato se trudite da ih izbjegavate ukoliko patite od čestih glavobolja, a okretanje zdravim navikama je uvijek dobrodošlo, kao i kvalitetan san od šest do osam sati.

(MONDO)