Šta su to miomi i ciste?

Još uvijek nije poznato šta tačno uzrokuje stvaranje mioma.Miomi su izrasline koje se formiraju u ili na materici. Mogu biti različite veličine. miomi ili fibroidi materice “nisu povezani s povećanim rizikom od raka materice i skoro se nikada ne razvijaju u rak”. Miomi su česta pojava koja nekada može proći bez ikakvih simptoma, dok u nekim slučajevima može izazvati simptome poput obimnih i dugih menstrualnih ciklusa, karličnih bolova..

Ciste su šupljine tkiva membrane ispunjene tečnošću, vazduhom ili drugim supstancama. One mogu nastati gotovo svugdje u tijelu. Postoji veliki broj različitih vrsta cisti, ali da su uglavnom benigne. Ciste na jajnicima česta su pojava,  najčešće su bezopasne i uzrokuju malo ili nimalo neprijatnosti. Ipak, postoje i situacije u kojima se ove ciste mogu uvrnuti ili pući, što može izazvati ozbiljne simptome.

 

Kako se liječe miomi i ciste?

Postoji niz različitih tretmana za miome i ciste. U nekim slučajevima tretmani nisu neophodni, dok je u nekima preporučljivo hirurško odstranjivanje izraslina.

Kada je riječ o miomima, postoje lijekovi koji mogu pomoći u smanjivanju mioma, ali ih ne mogu u potpunosti otkloniti. Pored toga, u tretiranju mioma koriste se i neinvanzivne procedure poput ultrazvučne hirurgije, blago invanzivne metode te operativnih zahvata uklanjanja.

Slični tretmani dostupni su i za ciste. Način tretiranja cisti na jajnicima zavisi od starosne dobi, kao i veličine i položaja ciste. U ovom slučaju su, takođe, dostupni određeni lijekovi, kao i operativni zahvati. Kontracepcijske pilule te medicinski zahvati laparoskopija i laparotomija koriste se u tretiranju cisti na jajnicima.

Brojnim ženama problem predstavlja pojačana kiselost sekreta, a samim tim dolaze i neugodni mirisi.

Smjesa meda, limuna, čuvarkuće, bijelog luka i oraha nije lijek za miome i ciste. Zapravo, učinkovitost ove smjese nije nikada naučno ispitivana u te svrhe.
Zbog toga recept kao i njegova priprema i primjena biće izbrisana iz članka jer kao što je navedeno ovaj recept  nije lek za miome, ciste i  ostale slične ženske probleme.

Netačne tvrdnje iz članka su uklonjene ili izmjenje tako da ostatak članka glasi:

 

Boja krvi tokom menstruacije može reći o vašem zdravlju:

1. RUŽIČASTA BOJA

Ružičasta boja može ukazivati na niske razine estrogena. Ako ste strastveni trkač, to bi moglo biti i razlog da vaša menstrualna krv bude ove boje, kao što je dokazano da bavljenje sportom, posebno trčanje, može uzrokovati pad razine estrogena.

2. TAMNO SMEĐA

Tamno smeđa ili tamno crvena može značiti da je neka stara krv “sjedila” unutar vašeg maternice predugo. Niko ne zna zašto se to dogodi, ali to se smatra normalnim stanjem.

3. GUSTA I IZGLEDA KAO DŽEM SA UGRUŠCIMA

Gusta menstrualna krv sa ugrušcima upućuje na to da imate nizak nivo progestrona, a visoke razine estrogena u organizmu.

Ukoliko su ugrušci veliki i ima ih mnogo, zo može značiti da patite od hormonske neravnoteže. Također, fibroidi u vašoj maternici bi mogli biti uzrok. Ovo stanje vas ne treba plašiti.

4. SMEĐE-CRVENA BOJA

Siva ili sivo-crvenkasta mješavina može ukazivati na dvije stvari: ako niste trudni – to je signal za STD / STI infekciju, ili ako vam je izostala barem jedna menstruacija, to može značiti i rani pobačaj.

5. BOJA BRUSNICE

Boja brusnice smatra se zdravom. Međutim, trebamo napomenuti da ono što je normalno za jednu osobu, ne mora biti slučaj i za drugu.

Zakazivanje pregleda kod ginekologa je najbolja opcija.

6. NARANDŽASTA

Narandžasta boja, baš kao i sivo-crvena mješavina može ukazivati na to da imate infekciju. To će biti praćeno lošim mirisom i jakim bolovima.

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice, savjetujemo vam da se prvo konsultujete sa ljekarom prije nego što se odlučite za bilo kakvu terapiju.

Izvor: novi

Napomena da se u netačnim tvrdnjama pričalo o tome da recept od meda, limuna, čuvarkuće, bijelog luka i oraha lijek za miome, ciste i druge ženske probleme kao i sama priprema i primjena te smjese.

 

Izvinjavamo se našim čitaocima zbog dezinformacija, prenošenju lažnih vesti i tome smično.

Veliko hvala timu za raskirnkavanje koji su nam ukazali grešku i pomogli da upotupunimo i rastumačimo pravo istinu.