Veoma je bitno da se na vrijeme javite ljekaru.

Dijabetes (Diabetes Mellitus) je oboljenje koje nastaje uslijed nedovoljnog lučenja ili djelovanja insulina. Insulin je hormon koji se stvara u žlijezdi gušterači – pankreasu i odgovoran je za pravilan metabolizam ugljenih hidrata tj. šećera.

Bez insulina, unijeti šećer u organizam putem hrane se ne može prenijeti iz krvotoka do ćelija, što se ispoljava kao porast šećera u krvi.

Dijabetes može doći sa širokim spektrom simptoma ili uopšte bez njih – posebno u najranijim fazama. Ovi simptomi često uključuju često mokrenje, povećanu glad i žeđ, zamagljen vid, utrnulost ili peckanje u ekstremitetima, suvu kožu, sporo zarastajuće rane i infekcije koje se ponavljaju.

-Simptom dijabetesa koji se najčešće zanemaruje je umor, jer postoji mnogo drugih potencijalnih uzroka za to“, objašnjava doktor Dejvid Kulper MD i dodaje.

– Mnogi ljudi imaju druge potencijalne razloge da se osjećaju umorno, kao što su prekomjerni rad, stres, nedovoljno sna, depresija ili drugi poremećaji raspoloženja, ili se čak oporavljaju od kovida, tako da će oni koji doživljavaju umor od dijabetesa vjerovatno to pripisati nekom od ovih drugih faktora“, napominje on i ističe da je posebno upozoravajući umor koji se javlja nakon jela – rekao je on.

Jedan od načina da utvrdite da li je vaš umor posljedica dijabetesa je da obratite pažnju kada ga osećate. Iako umor koji doživite u bilo kom trenutku može ukazivati na neravnotežu šećera u krvi, doktor Kulper ukazuje da umor nakon obroka – simptom poznat kao pospanost nakon obroka – posebno ukazuje na to stanje.

– Ako se vaš umor javlja posebno nakon što jedete, to može biti znak upozorenja – kaže on, napominjući da je od vitalnog značaja da posjetite ljekara

– Ako osjetite umor čak i nakon što ste dovoljno spavali… razgovarajte sa svojim ljekarom da vidite da li treba da se testirate na dijabetes – savjetuje doktor, piše Naj žena.

Ako već niste, lajkujte i pratite našu FB stranic